Δήμος Ελασσόνας

Ο Δήμος Ελασσόνας γεωγραφικά καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έδρα του είναι η ομώνυμη πόλη της Ελασσόνας. Ο Καλλικρατικός Δήμος Ελασσόνας[*] προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αντιχασίων, Ελασσόνας, Λιβαδίου, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου καθώς και των Κοινοτήτων Βερδικούσας, Καρυάς και Τσαριτσάνης[**]. Έτσι, συνολικά συγκροτείται από 9 Δημοτικές Ενότητες και 60 οικισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (απογραφή 2011), ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 32.121 κατοίκους, ενώ η έκτασή του ανέρχεται σε 1.568,14 τ. χλμ.

[*] Ο καταργηθείς Καποδιστριακός Δήμος Ελασσόνας διαρθρώνοταν συνολικά σε 8 Δημοτικά Διαμερίσματα και 13 οικισμούς.

[**] Ο οικισμός της Τσαριτσάνης μέχρι τις 15-3-2006 ανήκε στο Δήμο Ελασσόνας. Στη συνέχεια, με το Νόμο 3448/15-3-2006, η Τσαριτσάνη αποσπάστηκε από το Δήμο Ελασσόνας και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα για ιστορικούς λόγους.

Ο Δήμος Ελασσόνας χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό της (78%) χαρακτηρίζεται ορεινή (38%) και ημιορεινή (40%), ενώ λίγες μόνο εκτάσεις είναι πεδινές (22%).Στην περιοχή συναντάται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος και μάλιστα μερικές από τις πιο ψηλές κορυφές του (Μύτικας 2917 μ., Σκολιό 2911 μ., Φράγκου Αλώνι 2684 μ.). Την ορεογραφία της επαρχίας συμπληρώνουν οι ορεινοί όγκοι του Τίταρου, των Καμβουνίων, των Αντιχασίων και τα υψώματα της Μελούνας.

Ο Δήμος της Ελασσόνας αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του βόρειου τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ιδιαιτερότητα αυτή, η οποία διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε ιστορικά στη βάση των τοπικών συνθηκών, έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές απολήξεις στη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση. Ιδιαιτέρως δε, η έδρα του Δήμου – η Ελασσόνα – έχει πλέον μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβο τοπικού αλλά και υπερτοπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι αποτελεί σημείο σύνδεσης της κεντρικής με τη βορειοδυτική χώρα. Έχει αξιόλογη τοπική αγορά όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών συναλλαγών της περιοχής και, κατά συνέπεια, αποτελεί το κέντρο όλων των τοπικών κοινωνικών σχέσεων.

Χάρη στη βοήθεια αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές, υλοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Τόσο τα έργα υποδομών που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στην πόλη, όσο και όσο στους λοιπούς οικισμού αποσκοπούν να προσδώσουν στο Δήμο μία σύγχρονη όψη προκειμένου να καταστεί μια εξελισσόμενη δυναμική περιοχή που θα παρέχει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Ο Δήμος Ελασσόνας παρουσιάζει μοναδικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά και φυσικές ομορφιές. Στην Ελασσόνα, την έδρα του Δήμου έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλά αξιόλογα έργα και μάλιστα συνεχίζεται και η εκτέλεση πολλών ακόμα έργων υποδομής (αποχέτευση Ελασσόνας, Βιολογικός Καθαρισμός, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, κλπ). Ακόμα, υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών υποδομών (Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Φιλαρμονική, Σχολή Παραδοσιακών Χορών, Μουσική Σχολή, Ανοικτό Θέατρο, κλπ), γεγονός που καθιστά την Ελασσόνα μια σύγχρονη πόλη η οποία μπορεί άνετα να προσφέρει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Μουσείο Δήμου Ελασσόνας

Δραστηριότητες

Τοπικά Προϊόντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο